In cautarea timpului

Motto 

Traieste in prezent, fa tot ceea ce e nevoie sa faci,

Fa in fiecare zi cat de mult bine poti,

Viitorul isi va purta singur de grija.

                        ( Peace Pilgrim)

 

Din cele mai vechi timpuri am incercat sa ne facem timp pentru lucruri definite ca esentiale in plan uman, pentru a fi alaturi de cei dragi, pentru a citi/ studia ceea ce ne pasioneaza, pentru a ne bucura de darurile naturii, pentru a fi implicati intr-o activitate profesionala sau pentru recreere alaturi de persoane apropiate.

Dar zi de zi, a gasi timp pentru a le implini, devine o lupta din ce in ce mai greu de dus, o confruntare cu putine sorti de izbanda.

Problema noastra, a celor mai multi, este ca suntem intotdeauna ocupati, avem mereu ceva de facut, suntem pe fuga tot timpul. E cert, chiar societatea in care traim ne impune ca a fi ocupat e o virtute, si uitam de noi, nu mai avem tipm pentru solitudine, pentru reflectie.

Ne temem oare de sentimentele care vor apare in aceste momente de liniste?

Ne  e frica de propria identitate, de ceea ce ar ramane din noi daca am elimina lucrurile pe care  LE FACEM?

A  FI  sau A  FACE, oare ce e mai important pentru noi?

 

In perioadele de stress, in urgentele de zi cu zi, e important sa controlezi timpul. Si calculatorul are tasta de Pauza. Cauta si utilizeaza unul si pentru calculatorul tau interior.

Cauta o tehnica proprie pentru a micsora viteza in viata ta, si atunci cand te doboara anxietatea, sau teama, sau durerea, inventeaza un clopotel de Pauza, ca atunci cand erai la scoala, si dupa 50 minute venea recreatia.

Avem nevoie de un timp in intregime al nostru, un ritual. De un  refugiu intim in care nu mai poate patrunde nimeni. De un moment in care suntem conectati la Eul nostru,  de un timp doar pentru noi, nu pentru familie, sefi, prieteni.

Cu timpul, cu totii ne vom da seama, ca daca nu vom schimba ritmul, daca nu vom incetini,

vom avea de suferit, la nivel de individ, dar si social, in ansamblu. Ar fi bine sa incetinim, ar fi bine sa ne cunoastem mai bine inima, dupa ce ne-am analizat mult timp creierul.

In concordanta cu timpul, sa ne pastram individualitatea, dar sa ramanem in acelasi timp parte din Univers. Iar cand vom simti trecutul si viitorul in prezent, sa fim  un miracol in curgerea timpului…

 

PAULA VIRGINIA OLARU – psihoterapeut  integrativ