Dezvoltare personala

personal-development-plan

Cel care are un de ce pentru care sa traiasca poate indura aproape orice ( Nietzsche)

Ideea centrala a lui Viktor Frankl , autorul cartii Omul in cautarea sensului vietii, este ca principiul motivator fundamental din om este vointa de sens, de a gasi si a da sens vietii sale. Frustrarea existentiala este generata de frustrarea vointei de sens a omului, care nu vede sau nu gaseste sens in viata sa. Frankl repeta in toate lucrarile sale concluzia, validata empiric (atat in viata omului “de pe strada”, cat si clinic, in viata bolnavilor sau persoanelor cu handicap, ori a bolnavilor in faza terminala, etc.), ca “viata are sens pana la ultima suflare… in orice circumstante, indiferent cat de mizerabile ar fi acestea.”.

De indata ce omul gaseste un sens in viata sa, el se echilibreaza launtric si devine capabil sa faca fata greutatilor vietii si suferintei si sa isi traiasca viata in mod plenar, in pofida adversitatilor.

Indiferent de cauza generatoare a problemelor, terapia prin sens are darul de a pune la dispozitia individului resursele interioare, spirituale, care il fac capabil sa se reechilibreze launtric si sa intampine viata cu curaj si bucurie , in ciuda acelor fenomene care insotesc destinul etern al vietii.

Omului ii poate fi luat totul, dar nu si ultima dintre libertatile omenesti, aceea de a-si alege atitudinea intr-un anumit set de circumstante, de a-si alege propriul fel de a fi. ( V. Frankl)